views
Læs mere om officersuddannelserne

Freya om at være officer i Flyvevåbnet:

»Mit arbejde foregår i høj grad i mødet med mennesket«

Da Freya søgte ind i Flyvevåbnet, havde hun ikke nogen plan B. Her fortæller hun om at have fundet den rette hylde i livet, og om at være klar til en potentiel udsendelse; Ét arbejdsvilkår, som hun finder særligt meningsfuldt, da tanken om at kunne hjælpe folk i nød føles langt større end hende selv.

På trods af at Freya kommer fra en forsvarsfamilie, havde hun aldrig forestillet sig, at det var den vej, hun selv ville ende med at gå. For selvom hun havde et unikt indblik i Hæren, var det først til en karrieremesse på Aarhus Universitet, at en veninde pointerede, hvordan hendes øjne lyste op, da de hørte om Flyvevåbnets officersuddannelser.

Dén dag blev derfor startskuddet for Freya, der pludselig var klar over, at Forsvaret var lige præcis det sted, hun hørte til. Hun startede derfor på officersuddannelsen i 2020, og har sidenhen kunnet se ind i en karriere, der har udviklet sig med raketfart.

Fakta Om FREYA
Fra kontoropgaver til udlandsoperationer

Når Freya skal sætte ord på, hvad hendes arbejde går ud på, står det hurtigt klart, at hendes dage sjældent er helt ens. Efter to år i Operationsstøtteeskadrillen ved Air Transport Wing Aalborg har hun derfor prøvet lidt af hvert.

»Jeg møder hver dag ind til forskellige opgaver. Derfor ville det også være svært at arbejde hjemmefra – fordi opgaverne i så høj grad sker i mødet med mennesket eller med medarbejderne«, siger hun og uddyber:
»Men det er også lige præcis det, der er det fede ved jobbet. I Flyvevåbnet bliver der kigget ret meget på vores personlige kompetencer. Derfor har jeg også mulighed for at kunne præge mit job i tråd med de arbejdsopgaver, som jeg synes er interessant«.

slift PÅ UT Connewitz, Foto: Klaus Nauber

Et af de helt store interessepunkter, som fik Freya til at søge ind i Forsvaret, er det, der i Flyvevåbnet kaldes for den grønne del.

»Jeg har altid elsket følelsen af adrenalin – der må gerne ske noget. Derfor søgte jeg også ind på den grønneste linje i Flyvevåbnet, hvor vi blev maks udfordret og prøvede kræfter med hele soldaterdelen«, fortæller hun.


Hvordan kommer det til udtryk i dit job i dag?


»Selvom mit job i dag, størstedelen af tiden, minder om et almindeligt 8-16 job, så har jeg med tiden fået mere og mere ansvar og mulighed for at komme ud i verden på mindre operationer. Det har været et stort ønske, som der er blevet lyttet til, og det har været et kæmpe skulderklap, hvor jeg har fået lov til at være chefen«.


Hvad går operationerne typisk ud på?

»Det kunne for eksempel være at få fløjet brændstof op til Grønland, hvor vi har nogle stationer, der skal have brændstof, for at generatorerne kan køre og fly kan tanke brændstof. I sådan en situation er vi typisk et hold på omkring 20, der flyver det derop med transportfly, og operationen tager typisk omkring 6-10 dage«.


Hvilke fagligheder er repræsenteret blandt det hold, der er afsted?

»Vi er sædvanlig vis en blandet flok fra Air Transport Wing, herunder mekanikere, fuel operatører, piloter, loadmasterer, logistisk støtte og så en Detachment Commander, som nogle gange har en Support officer med. Jeg har fungeret som Support officer en del gange før jeg kom afsted som Detachement Commander,« forklarer hun og uddyber:
»Operationerne handler meget om praktik og logistik, og er i virkeligheden en operativ operation i fredstid, det er en virkelig god måde at blive klædt på til, hvis jeg en dag skal udsendes i krigstid. For i så fald ville det være stort set de samme mennesker, vi tager med.«

slift PÅ UT Connewitz, Foto: Klaus Nauber

Hvilke tanker har du gjort omkring det ansvar, der følger med jobbet?

»Til dagligt tænker jeg egentlig ikke rigtig over det – men hvis vi har et beredskab, hvor man er i venteposition med en viden om, at okay det kan være, der sker noget ude i verden nu, der gør, at du skal være klar til at tage af sted. Så er det jo her, det for alvor går op for en, hvad det er, jeg laver. Sat på spidsen har jeg jo sagt ja til at handle, når det virkelig gælder«, forklarer Freya og uddyber:
»Første gang jeg var i beredskab, fyldte det ret meget, men i dag ved jeg, at der er nok i rygsækken til, at jeg ville kunne klare det. Og så er du ikke alene om det, du har altid rygstøtten, og nogen der kan hjælpe dig«.

Hvis du vil møde flere officerer, kan du dykke ned i hele videoserien på hjemmesiden HER.



Måske en dag: Om altid at skulle være klar til udsendelse

Hverdagens mindre operationer er med til at klæde Freya på til potentiel krigstid – og selvom hun for verdens skyld – eller det pågældende lands skyld – aldrig håber på at få oplevelsen, så ved hun, at hun er klar, hvis der skulle blive behov for det.

slift PÅ UT Connewitz, Foto: Klaus Nauber

Hvilke tanker har du gjort omkring, at du potentielt kan risikere at blive udsendt?

»Jeg tror for alvor, at det gik op for mig, da jeg skulle udfylde det, der bliver kaldt: Min sidste vilje. Det består af en række dokumenter, hvor du har mulighed for at tilkendegive din holdning til, hvordan din begravelse skal være fra start til slut – og den skulle jeg udfylde. For selvom det ikke er på tegnebrættet, så kan jeg risikere at skulle på operation i krigstid, hvor alt jo kan ske«.

»Og det er jo lidt specielt, fordi mit arbejde jo primært er på kontoret herhjemme i Danmark. Så det her med at skulle skrive afskedsbreve til mine forældre og til min kæreste… og forestille sig, hvordan det ville være at tage af sted… det var ret specielt, men jo en super fin tanke at have gjort sig«, forklarer hun.


Hvordan var det at skulle gøre sig de her tanker?

»Selvom jeg jo kommer fra en forsvarsfamilie, hvor min far blandt andet har været sergent, så tror jeg alligevel, at mine forældres første tanke om, at jeg gerne ville være en del af Forsvaret var: ‘Jamen, min lille pige, du skal da ikke i krig’«.

»Alligevel så har hele mit bagland støttet mig 100% i det, og jeg valgte også at tage dokumenterne om begravelsesdelen med hjem til mine forældre – og her var jeg egentlig ret ærlig og sagde, at hvis det her bliver relevant, så er det deres holdninger, der tæller«.

»Og at sidde og snakke med min far om, at han gerne ville bære min kiste, hvis jeg dør, det var langt mere specielt end at skrive afskedsbrevene – for brevene fortæller ikke noget nyt. Jeg er nemlig heldigvis ret god til at fortælle de mennesker, jeg har tæt på, at jeg elsker dem«.


Hvad er det, der gør dit job meningsgivende?

»Alt det her bunder jo i en omstillingsparathed og fleksibilitet, som er forventet af os, og som vi også er klar til, hvis der skulle blive brug for os«, fortæller Freya og uddyber:
»Vi bliver ikke indsat i krigstider, medmindre det er maks nødvendig. Vi indsættes kun for at sikre fred og stabilitet – og det er jo på alle måder meningsfuldt, at man potentielt kan komme til at hjælpe rigtig mange mennesker«.

slift PÅ UT Connewitz, Foto: Klaus Nauber
En hverdag, der giver mening

Da vi taler med Freya, står det klart, at hun elsker hverdagen på kontoret. Her er kulturen i øjenhøjde og udviklingspotentialet i højsædet. Freya ved derfor også, at hun ikke skal tilbage til det civile. For med de mange muligheder for at kunne skræddersy sit job efter det hun interesserer sig for – ved hun, at hun aldrig kommer til at kede sig i Forsvaret.

Da vi spurgte ind til hendes drømme, lød svaret derfor også, at hun glæder sig til at se, hvordan Forsvaret kommer til at udvikle sig over de næste 40 år. På samme måde glæder hun sig til at være den, der en skønne dag kan stå med 40 års erfaring i rygsækken, kigge på de nye kadetter og dele ud af nogle af alle de råd, hun selv gerne ville have haft, da hun var nyuddannet.

Vil du også være officer?
Forsvarets officersuddannelse udbydes i 8 forskellige uddannelsesretninger fordelt på Hæren, Flyvevåbnet, Søværnet eller Beredskabsstyrelsen, og udmønter sig i en unik lederuddannelse, der styrker dine faglige og menneskelige kompetencer.

Du kan ansøge officersuddannelsen med en bachelor, en professionsbachelor eller en kandidatuddannelse.

Værnepligt eller anden form for militær erfaring er ikke et krav for at kunne søge ind.

Ansøgningsfristen er den 15. marts.
Prøv 14 dage gratisLæs mere om officersuddannelserne
*Gælder nyoprettelser. Efter prøveperioden fortsætter Mofibo fra 89 kr./md. Ingen binding.